Last Updated:
January 5, 2017
by
Shreya Mehta
| Version: 8
| 7,349 views
| 1 follower
members are following updates on this item.
TinkerCAD is een computerprogramma waarmee je coole 3D tekeningen kan maken op de computer. Je maakt een tekening door verschillende blokken op elkaar te zetten en ze samen te smelten tot één mooi geheel op het einde en dan heb je je voorwerp. Bijvoorbeeld een huis kan je maken door een kubus en een piramide op elkaar te zetten. Je kan de voorwerpen ook echt maken. Je kan bijvoorbeeld een zonnebril tekenen met TinkerCAD en erna laten uitprinten met een 3D printer. Je resultaat is dan een echte super coole plastieke zonnebril die je zelf kan opzetten.
Dit programma is voor iedereen die wilt leren hoe je moet beginnen met 3D tekenen. Het is juist een populair programma omdat het zo eenvoudig is! Het is een beetje als bouwen met digitale bouwblokken. Het is wel bruikbaar voor jongere kinderen als ze het samen met hun ouders of leerkracht doen! Je kan er een leuke activiteit van maken door samen te werken en samen een leuk voorwerp te maken.
Je kan een officieel account aanmaken vanaf dat je 13 jaar oud bent. Als je nog geen 13 bent kan je ook een account aanmaken en dan vragen ze ook voor je ouder's email adres. Zo weten ze dat je toelating hebt gekregen van je ouders om met dit programma te werken.
Je kan TinkerCAD op twee manieren gebruiken: voorwerpen helemaal zelf maken of voorwerpen kopiëren en aanpassen. Als je het nog moeilijk vind om zelf voorwerpen te maken kan je op Thingiverse gebruiken om al gemaakte voorwerpen te kopiëren. Dit doe je door het voorwerp eerst de downloaden door op 'Download this thing!' te drukken. Vervolgens open je het bestand en kopieer je het door met je rechter muisknop te klikken op het voorwerpen en dan in de opties 'kopiëren' te klikken. Hierna ga je terug naar TinkerCAD en plak je het voorwerp. Ook het plakken doe je met je rechtermuisknop en dan in de opties 'plakken'.
De andere manier is door zelf voorwerpen te maken. Als je zelf voorwerpen maakt, kan je zo'n gekke en leuke voorwerpen maken als je zelf wilt. Je kan iets van in je ideeën naar de echte wereld brengen! Je leert op Tinkercad, na het aanmaken van een account, hoe je moet beginnen met het maken van eigen voorwerpen. Het is niet zo moeilijk en ze leggen het je goed uit. Je krijgt eerst de uitleg van de stap en dan krijg je een bijhorende opdracht om te testen of je de stap hebt begrepen. Het is een heel leerrijke manier om snel aan de slag te gaan.
Als je het na de instructie opdrachten nog niet snapt kan je hier eens een kijkje nemen: 'TinkerCAD Intro' of op 'Get Started in TinkerCAD'. Hier worden de basis stappen nog eens stap voor stap uitgelegd.
Maar eerst om al deze acties te doen heb je een TinkerCAD account nodig.
Ga naar de website en klik op 'Sign up'. Deze optie vind je in de rechter bovenhoek van je scherm.
Geef je geboortedatum en je land in en klik op 'Next'.
Geef je emailadres in en kies zelf een password. Voor hulp bij het maken van een wachtwoord, neem een kijkje in ons lespakket 'Een Ijzersterk Wachtwoord'.
Als je jonger dan 13 bent zullen ze je hier ook vragen om het email adress van je ouders in te vullen om zo een bevestiging van hun toelating te krijgen. Zo ben je altijd 100% dat alles veilig en goed verloopt.
Klik op 'Create Account' en zo! Klaar is kees. Nu heb je je eigen TinkerCAD account. Ontwerp er op los!
Er zijn een paar dingen waar je best op let als je met TinkerCAD begint te ontwerpen. Als je voorwerpen van op Thibgiverse gaat overnemen om zelf te gebruiken is het wel nog altijd beleefd als je de originele ontwerper vermeldt. Hij of zij heeft er veel tijd in gestoken om het voorwerp te maken en het is niet correct om het zomaar af te pakken van hun. Je let ook best op met het printen van dingen als je een printer ter beschikking zou hebben. Vraag eerst aan je ouders of je het voorwerp mag printen en vraag ook of ze je daarbij kunnen helpen. Ga niet alleen aan de slag.
Gebruik TinkerCAD op school, bijvoorbeeld in de lessen techniek! Het is een zeer goed programma om te werken op het het ruimtelijk inzicht van kinderen en om ze te leren ontwerpen in 3D. Je kan zelfs een aantal lessen besteden aan het maken van een gepersonaliseerd voorwerp en dan de voorwerpen van de leerlingen laten afprinten door een 3D print bedrijf, een FabLab of een 3D Hub bij jou in de buurt of misschien hebben jullie wel zelf een 3D printer waar je gebruik van kan maken.
Hier is nog eens een instructie filmpje waar TinkerCAD in wordt uitgelegd. Je kan er eens een kijkje naar nemen als je moeilijkheden hebt met het maken van je mega coole voorwerpen!
Wil je eens graag een echte 3D printer in actie zien? Hier is een kort filmpje!
Page Options