Last Updated:
March 19, 2017
by
Shreya Mehta
| Version: 22
| 2,087 views
| 1 follower
members are following updates on this item.
Wat is Instagram?
Waarom is Instagram zo populair?
Hoe gebruik je Instagram?
Waar moet je op letten wanneer je Instagram gebruikt?
Voor de leerkracht: hoe kan je Instagram gebruiken in de klas?
Instagram is een sociaal netwerk gericht op fotografie. Je kan er foto's mee trekken en vervolgens jouw foto delen met vrienden (of zelfs de wereld). Het leuke is dat je jouw foto's nog mooier kan maken, door er een 'filter' op te plaatsen en de foto te bewerken. Zo maak je altijd de perfecte selfie of een mooi landschap. Je kan er zelfs video's mee delen!
Mensen kunnen jouw foto's zien door je te 'volgen'. Dan komen die allemaal terecht in hun overzicht of tijdslijn. Jij kan ook andere Instagrammers gaan volgen, om elke dag nieuwe beelden te zien krijgen. Vervolgens kan je commentaren achterlaten en #hashtags gebruiken om foto's te vinden rond bepaalde onderwerpen. Hierover kan je meer leren verder in dit artikel.
Dat Instagram populair is, dat kan je niet ontkennen. Het is één van de snelst groeiende sociale netwerken, met meer dan 500 miljoen bezoekers volgens Wikipedia. De meeste gebruikers zijn jongeren, maar je zal er ook heel wat volwassenen op terugvinden en zelfs beroemdheden. Veel jongeren gebruiken Instagram om hun wereld te tonen aan anderen, met foto's en video's. Die beelden zien er extra geweldig uit dankzij de verschillende filters die je kan toepassen.
Wanneer je foto online staat, kunnen anderen er hartjes aan uitdelen. Dat is Instagram zijn versie van likes of duimen omhoog. Het is heel erg leuk wanneer jouw foto veel hartjes krijgt.
Om foto's te kunnen delen met Instagram, moet je de app installeren op een Android smartphone of een iPhone. Je kan je dan registreren (en inloggen) met een e-mailadres of een Facebook account. Pas op: je moet wel 13 jaar of ouder zijn om Instagram te moeten gebruiken. Kies een gebruikersnaam, liefst eentje die niet je echte naam of geboortedatum bevat.
Vervolgens moet je een profielfoto kiezen. Let er wel op dat deze profielfoto altijd zichtbaar is voor anderen. Je moet dus goed nadenken welke je zou gebruiken: het is beter dat je niet direct herkenbaar bent. Op je profiel kan je ook informatie over jezelf plaatsen, maar daar mag je zeker nooit persoonlijke zaken zetten zoals je woonplaats, je echte naam of je e-mail.
Druk onderaan op het camera-icoon om een foto of video te delen. Kies er eentje die al op je telefoon staat of maak een nieuwe met de camera. Vervolgens kan je een filter kiezen om je foto mooier te maken of zelf alle instellingen gaan aanpassen via 'Bewerken' of 'Edit'. Druk rechts bovenaan op 'Volgende' of 'Next' wanneer je klaar bent.
Wanneer je tevreden bent van hoe je foto eruit ziet, moet je enkel nog een beschrijving toevoegen. Hierin kan je #hashtags gebruiken om te laten weten waar jouw foto of video over gaat. Wanneer je bijvoorbeeld een foto plaatst van jouw hond, kan je die taggen met het ras. Duid hieronder aan of je nog een andere gebruiker will taggen in de foto (bijvoorbeeld een vriend die er bij op staat) en of je de foto wil delen via andere sociale netwerken. Om af te ronden klik je rechts bovenaan op 'Delen'.
Op de website van Instagram kan je je ook inloggen; maar kan je heel wat minder dan in de app. Het is enkel mogelijk om foto's te bekijken, hartjes uit te delen en commentaar te geven. Je kan niet zomaar foto's plaatsen van op de website.
Net als bij alle andere sociale netwerken moet je natuurlijk heel erg goed opletten wanneer je Instagram gebruikt.
Er is maar één instelling in dit sociaal netwerk die je kan gebruiken om jouw privacy te beschermen. Dat is om je account Privé in te stellen. Op die manier kunnen vreemden jouw foto's niet bekijken en jou niet zomaar volgen. Ze moeten eerst een vriendschapsverzoek sturen. Natuurlijk raden we aan dat je niet van iedereen vriendschapsverzoeken aanvaardt, want je weet nooit zeker wie er aan de andere kant zit. Je kan en mag dus vriendschapsverzoeken zeker weigeren: daar is niets onbeleefd aan.
Waar vind je die optie? Klik eerst onderaan rechts op dat kleine bolletje met jouw profielfoto. Vervolgens kom je terecht op je profiel en kan je rechts bovenaan op de drie bolletjes klikken. Nu kom je in jouw opties en scroll je naar beneden. Daar staat het knopje om jouw account privé te maken.
Wanneer je foto's en tekst deelt op het internet, moet je altijd goed opletten wat er staat en wat je deelt over jezelf. Neem geen foto's waarop te zien is waar je woont of naar school gaat en zet dit ook niet in de beschrijving. Hetzelfde gaat op voor jouw profiel: ook daar zet je ook niet zomaar persoonlijke informatie te grabbel. Zet geen foto's online waarvan je niet wilt dat ze verspreid worden of die privé zijn. Er kan altijd iemand een screenshot nemen of de foto opslaan; om die daarna door te sturen naar anderen. Denk dus twee keer na voor je een foto of video online plaatst.
Wanneer je een foto of video deelt waar iemand anders in voorkomt, dan moet je toestemming vragen aan die persoon om het online te plaatsen.
Instagram kan een leuke toevoeging zijn aan de lessen wanneer je fotografie wil gebruiken. Deze app zorgt ervoor dat kinderen heel erg gemakkelijk foto's kunnen bewerken en mooier maken; een opstapje naar echte foto bewerking. Wie weet zit er een toekomstige kunstfotograaf in je klas?
Op MijnKindOnline.nl vind je tips over hoe je #hashtags kan gebruiken in je lessen. Je kan allerhande thema's ondersteunen met beelden; maar ze bieden ook originele invalshoeken aan zoals #zodoejedat of #stokoud .
Let er wel op dat Instagram 13+ is. Er zijn misschien wel al leerlingen in de klas met een account, dus bespreek dan zeker met hen hoe ze hun privacy instellingen veilig kunnen maken.
Voor de lessen fotografie kan je dan best een klas-account aanmaken.
Page Options