Last Updated:
March 19, 2017
by
Shreya Mehta
| Version: 8
| 2,186 views
| 1 follower
members are following updates on this item.
Wat is Messenger?
Waarom is Messenger zo populair?
Hoe gebruik je Messenger?
Waar moet je op letten wanneer je Messenger gebruikt?
Voor de leerkracht: hoe kan je Messenger gebruiken in de klas?
Facebook is de maker van Messenger. Dit is waarschijnlijk de hoofdreden achter de populariteit van Messenger. Niet alleen dat, je kan er tal van leuke activiteiten op doen zoals spelletjes spelen, foto's delen, enzovoort. Het wordt zowel gebruikt door jongeren als volwassenen. De meeste mensen gebruiken deze app om gratis berichtjes te sturen naar elkaar op een makkelijke en snelle manier.
Je kan Messenger gebruiken als je reeds een Facebook profiel hebt, maar dat is niet noodzakelijk. Je kan er ook eentje maken zonder een Facebook profiel. Als eerste moet je de Messenger App downloaden via de Appstore of de Play Store. Vervolgens krijg je dit als je startscherm.
Als je een Facebook profiel hebt, druk je op "Login with Facebook" en geef je je gegevens in.
Als je geen Facebook profiel hebt, druk je onderaan op "Not on Facebook" en kan je je inloggen met je telefoonnummer.
Net zoals alle sociale media apps moet je ook bij Messenger op een paar dingen letten.
1. Messenger is, zoals Facebook, een app met een leeftijdsgrens op 13jaar. Als je Messenger wilt gebruiken, maar je bent nog geen 13? Vraag dan eerst toestemming aan je ouders of je het mag downloaden.
2. Accepteer geen berichtverzoeken van mensen die je niet kent.
Wat zijn berichtverzoeken? Als je iemand niet als je vriend hebt en ze je toch een berichtje willen sturen, kan dat. Dan zal je een berichtverzoek krijgen van die persoon. Je kan deze accepteren of verwijderen. Het is best geen berichtverzoeken te accepteren van mensen die je niet kent.
3. Messenger is een app van Facebook, dat heeft ervoor gezorgd dat ze heel snel heel populair zijn geworden, maar er is een keerzijde aan de medaille. Facebook verkoopt jouw informatie aan grote reclame bedrijven. Door dat zij weten wat we leuk en minder leuk vinden kunnen ze ons gericht reclame sturen. Op deze manier betaal je Facebook eigenlijk met een deel van jouw privacy, die zij op hun beurt kunnen verkopen aan de reclame bedrijven. Let dus op met welke informatie je doorgeeft aan je vrienden via Messenger.
4. Pesten komt overal voor, ook online. Dit noemt men cyberpesten of ook wel digitaal pesten. Het gaat hier om gemene berichtjes of foto's naar iemand te sturen. Als je zelf gepest wordt, neem dan direct contact op met een ouder of een volwassene die je hierbij kan helpen. Je kan ook best de ook best je chat met die persoon blokkeren door op de naam van de chat te drukken en onderaan op het knopje "Blokkeren" te drukken.
Wees altijd vriendelijk tegen elkaar, zowel online als offline.
Je kan Messenger op verschillende manieren gebruiken in de les. Je kan Messenger bespreken in de klas aan de hand van verschillende onderwerpen. Ga een gesprek aan met je leerlingen over wie Messenger al reeds gebruikt en waarom ze het gebruiken. Maken ze gebruik van groepschats? Ga dan ook eens na of niemand wordt uitgesloten uit zo'n groepsgesprek, want uitsluiten is ook een vorm van cyberpesten. Je kan de leerlingen ook eens uitleggen wat een leesbevestiging is en hoe het werkt. Bij vele apps krijgt de verstuurder al een melding dat het bericht geopend is, terwijl dat in feite nog niet gelezen is door de ontvanger. Dit zijn allemaal onderwerpen die je kan bespreken met je leerlingen om te zien of ze wel op de juiste manier gebruik maken van deze social media app.
Page Options