Last Updated:
July 19, 2016
by
Karen Mouws
| Version: 20
| 2,428 views
| 1 follower
members are following updates on this item.
Chatten, dat heb je vast al gedaan. Iedereen heeft al wel eens berichtjes gestuurd via WhatsApp, Messenger, Telegram, of een andere app. Op sCool kan je dat ook.
Het kan heel erg leuk zijn om te chatten en de berichtjes die we sturen zijn helemaal privé. Niemand anders dan de verzender en de ontvanger(s) kan ze lezen. Dat is handig voor wanneer je een bericht wil versturen dat enkel bedoeld is voor een vriend(in) en niet thuishoort in de WeetJe's in de klas of op de speelplaats. Het is jullie eigen aparte gesprekje. Dat betekent dus ook dat de Juf of Meester - en zelfs de directie of de ICT-leerkracht - niet kunnen meelezen.
Wanneer je jouw vriendjes en vriendinnetjes wil uitnodigen voor een verjaardagsfeestje, doe je dat best via een (groeps)chat berichtje. Op die manier krijgen enkel de mensen van jouw keuze de uitnodiging én staat het niet te blinken op het WeetJe van de Speelplaats of de Klas. Want dat is niet leuk voor de anderen, die niet uitgenodigd zijn. Of voor je het weet, staan alle kinderen van de school voor de deur en wordt het een veel te groot feestje. Zo'n zaken hou je dus best privé.
We moeten ons dan wel houden aan de afspraken die we eerder gemaakt hebben. Kijk zeker nog eens naar de contract poster die je samen met de klas ingevuld hebt.
De belangrijkste regels van allemaal op sCool? Die zou je vanbuiten moeten kennen:
Wij hebben respect voor elkaar. We pesten niet en sluiten niemand uit.
Je mag dus ook geen gemene berichtjes sturen naar andere kinderen. Want dan heb je geen respect voor de andere. Het is niet omdat chatberichtjes privé zijn, dat je zomaar mag schrijven wat je wil. Je moet nog altijd rekening houden met elkaar en daarom sturen we dus geen negatieve berichtjes.
Bovenaan in de balk op sCool vind je de knop voor jouw 'berichtencentrum', naast jouw naam. In het Engels heet dat dan 'Messages'. Hier kan je al je oude berichten terugvinden en ook nieuwe berichten sturen. Zo geraak je nooit meer een bericht kwijt en kan je terug gaan lezen. Dat kan heel interessant zijn, wanneer je herinneringen wil ophalen of informatie terugzoekt.
Wanneer je een nieuw bericht hebt gekregen en nog niet gelezen; dan staat er bij het icoontje bovenaan een rood bolletje met een getal. Dat getal toont hoeveel ongelezen berichten je nog hebt staan.
Een nieuw berichtje sturen, dat kan je op meerdere manieren aanpakken.
Je kan bovenaan klikken op de knop 'Messages' om jouw berichtencentrum te openen. Er springt een menuutje open met jouw berichten. Rechts zie je een blauw vakje met daarin '+ New Message'. Dat is de knop om een nieuw gesprek te starten.
Vervolgens gaat er het venster open om jouw gesprek te starten. We overlopen snel even welke vakken je allemaal moet invullen en wat waar moet staan.
In het 'To:' vak ga je invullen aan wie je een bericht stuurt.
Bij 'Subject' plaats je het onderwerp van jouw bericht.
De inhoud van je berichtje plaats je tenslotte bij 'message'.
Trouwens, een leuke tip. Je kan groepsgesprekken starten door meerdere personen in te vullen in je 'To' vak. Zo creëer je een groepschat. Dat is leuk om met je beste vrienden of vriendinnen samen gesprekken te voeren of info uit te wisselen, die niet in de WeetJe's in de klas of op de speelplaats thuishoren.
Een andere manier om berichtjes te versturen is via het profiel van jouw vriend of vriendin.
In dit voorbeeld gaan we een berichtje sturen naar Juf Poppins, de zorgjuf. Onder haar naam zie je 'Send Message' staan. Dat is Engels voor 'een bericht versturen'. Wanneer je er op klikt, gaat er een chatvenster open (zoals hierboven). Het To vak zal al automatisch ingevuld zijn met de naam van Juf Poppins.
Soms staan er enkel fotootjes van de persoon en staat de zin 'Send Message' er niet bij. Bijvoorbeeld in het overzicht van de sCoolKrant Redactie. Dan moet je op de foto van die persoon klikken om naar zijn of haar profiel te gaan. Helemaal rechts op het profiel zie je dan wel weer 'Send a Message' staan: stuur een bericht in het Engels. Klik hierop om een chatberichtje te sturen zoals hierboven.
Spijtig genoeg kan je voorlopig nog niet foto's of video's toevoegen aan privéberichtjes, zoals in een artikel of een WeetJe. Wil je toch een foto of een filmpje meesturen, dan kan je best even de link kopiëren in het gesprek.
Heb je een berichtje gekregen van iemand? Dan kan je daar heel gemakkelijk op antwoorden.
Open het bericht via je berichtencentrum. Je kan hierboven lezen hoe dat moet. Je krijgt een scherm met daarop het originele bericht en eronder een veld om in te antwoorden bij 'leave a reply'. Dat betekent 'laat een antwoord achter' in het Engels.
Typ je antwoord en druk op de groene 'Reply' knop. Zo, jouw antwoord is verstuurd en wordt bijgevoegd aan het gesprek. Alle antwoorden, zowel van jou als van anderen, worden onder elkaar geplaatst. De nieuwste berichten komen altijd onderaan te staan. Op die manier kan je altijd terug gaan lezen eerder in het gesprek en raak je nooit meer je draad kwijt.
Dan toon je dat best even aan de zorgleerkracht of jouw eigen juf/meester. Zij kunnen deze berichten niet zomaar in het oog houden (want ze zijn privé), maar je kan een screenshot nemen: een foto van jouw eigen scherm. Vraag hulp aan een volwassene als dat nodig is. Zij gaan dan samen met jou en de persoon die het berichtje verzonden heeft rond de tafel zitten en proberen het uit te praten. Dit alles zonder dat er grote ruzie aan te pas hoeft te komen.
En onthou: we tonen altijd respect voor elkaar.
Page Options