Last Updated:
July 18, 2016
by
Karen Mouws
| Version: 6
| 1,576 views
| 1 follower
members are following updates on this item.
In deze handleiding vind je alle informatie die je nodig hebt om er op los te kunnen liken, want likes zijn leuk en sterretjes... zijn sterretjes
We geven jullie meteen ook een paar tips om het 100% leuk te houden en dat begint allemaal met de basis: respect. Op sCool heeft iedereen, dus alle kinderen en volwassenen, respect voor elkaar. Uitsluiten en cyberpesten zijn dan ook uit den boze. Als je het toch ziet gebeuren, of je ervaart het zelf, dan moet je dat zo snel mogelijk melden aan het Kindje van de Week en de leerkracht.
Mensen zijn rare beesten, zeker op sociale media. Zelfs volwassenen zijn helemaal niet goed in een ‘like’ (duim omhoog) geven aan wat ze leuk vinden. Integendeel: mensen geven een like omdat ze er eentje terug willen krijgen. Dus daarom geven we vooral likes aan posts van mensen die we cool vinden; en waarvan we willen dat ze ons ook cool vinden.
Lees dit mini-onderzoekje maar eens:
Een groep volwassenen kreeg een hele reeks foto’s te zien. Ze moesten een sticker kleven bij de foto’s de ze leuk vonden. Enige tijd later kregen ze die foto’s opnieuw te zien, maar deze keer met de naam van de persoon die de foto maakte erbij. Je zou denken dat ze dan nog steeds dezelfde foto’s een sticker zouden geven, maar dat was dus niet zo. De deelnemers stemden plots heel anders, op basis van de naam die er bij stond.
Op sCool doen we daar niet aan mee. We geven een duim omhoog aan alle posts, artikels, foto’s, WeetJes … die we leuk of cool vinden; ongeacht wie ze gepost heeft.
Onder alle artikels en bestanden op sCool staat een like-knop. Voor iedereen die hier op klikt, tellen we er eentje bij het totaal. Het aantal likes geeft dus het aantal personen weer die dit leuk vonden.
Je kan ook alle artikels sterretjes geven, behalve de WeetJes. Die hebben deze functie niet. Je kan tot 5 sterren geven afhankelijk van hoe goed, cool, nuttig of handig je dit artikel vond. Van alle sterren die er uitgedeeld werden krijg je een gemiddelde te zien.
Let hierbij even op want de hoeveelheid sterren wordt sterk beïnvloed door het aantal stemende mensen. Als er maar 1 persoon stemt en die geeft 5 sterren, dan krijgt dit artikel 5 sterren. Geven er 100 mensen stemmen, dan gaat het veel moeilijker zijn om die 5 sterren te behouden, want misschien vind de ene dit artikel één ster waard en de andere 3, daarom nemen we altijd het gemiddelde.
Een ster geef je door in de rechter zijbalk naast het artikel, op de gewenste hoeveelheid te klikken.
Het aantal Likes verwijst naar de bespreking. Als je een bespreking las over een boek dat je eigenlijk heel erg slecht vond, maar je vond het een goede bespreking, waarin de waarheid verteld werd, like dan de bespreking.
Het aantal sterren verwijst hier naar hoe goed het boek is. Heb je het boek gelezen en je vond het geweldig? Geef het dan vijf sterren. Hoe meer sterren, hoe beter de anderen dit boek vonden.
LET OP: We nemen steeds het gemiddelde! Als een boek maar 1 ster kreeg, kijk dan even hoeveel mensen hun stem uitbrachten. Misschien is dit er maar één en dat betekend dat gewoon dat deze persoon het geen leuk boek vind, maar de kans is groot dat een ander dit wel een leuk boek zal vinden! Als na 20 stemmen het boek nog altijd maar 1 ster krijgt dan zou ik toch eens naar een ander boek uitkijken...
Ongetwijfeld zullen er ook wel eens minder prettige dingen gebeuren... Nu is de vraag, als je een WeetJes ziet verschijnen over bijvoorbeeld het overlijden van een huisdier, of iemand die zijn been gebroken heeft, mag je dat dan liken of niet? Liken betekend immers leuk vinden in het engels, en dit is geen prettig nieuws!
Ja, ook bij slecht nieuws liken we, want op deze manier tonen we respect en medeleven voor elkaar.
Als iemand met een gebroken voet in het ziekenhuis ligt, ziet die die graag dat al zijn vriendjes aan hem denken.
Page Options