Last Updated:
August 22, 2016
by
Katja Schipperheijn
| Version: 23
| 4,365 views
| 0 followers
members are following updates on this item.
Het is weer zover: tijd om een boek te lezen en een coole boekbespreking te maken. Op sCool is dat heel erg gemakkelijk én leuk.
Eerst en vooral moet je een leuk boek kunnen vinden om te lezen. Daarvoor is er de BoekenWiki: die geeft een overzicht van alle boeken die jouw sCool-genootjes gelezen hebben. Je kan er zelfs hun boekbesprekingen nalezen en kijken of ze het een goed boek vonden.
Heb je jouw boek uitgelezen? Dan is het tijd om de boekbespreking te schrijven en er een cool creatief werkje bij te maken. Laat je maar helemaal gaan, want op sCool zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan een filmpje maken, een fotoreportage, een tekening, of zelfs een Prezi. Het resultaat toon je dan op sCool aan alle andere leerlingen, zodat zij er weer wat van kunnen leren.
In sCool is er een BoekenWiki te vinden: dé plaats waar alle boekbesprekingen van de school verzameld worden en je kan gaan zoeken naar inspiratie om te lezen.
Zo kan je meteen kijken welke boeken de moeite waard zijn en welke niet. Je kan elk boek sterren geven, van één tot vijf, maar je kan ook een 'like' geven: een dikke duim omhoog. Van de sterren wordt een gemiddelde gemaakt en de likes worden opgeteld. Zo zie je in één oogopslag wat anderen ervan vonden: is het een populair boek of niet? Een boek met vier of vijf sterren -of met veel likes- is dus zeker de moeite waard om eens te bekijken.
Je kan ook een boek gaan volgen met de 'follow' knop rechts. Zo krijg je altijd een berichtje wanneer er iets nieuws geschreven wordt over dit boek. Heeft een klasgenootje een nieuwe boekbespreking geschreven over 'Mathilda' van Roald Dahl? Jij komt het meteen te weten en kan gaan kijken wat er staat.
Met de handige zoekfunctie vind je in een mum van tijd een boek terug. In plaats van de kasten te moeten gaan afzoeken in de bibliotheek, kan je op sCool razendsnel de zoekbalk gebruiken. Je kan zoeken op de naam van de auteur en de titel van het boek, maar ook op trefwoorden, zoals 'paard' of 'voetbal'. Dan krijg je een overzicht van alle boeken die met dat trefwoord te maken hebben. Nu moet je enkel nog het leukste boek eruit kiezen en aan het lezen slaan.
Ben je een grote fan van een bepaalde schrijver en wil je al zijn/haar boeken lezen? Geen probleem, je hoeft niet lang te zoeken. Aan de rechterkant, naast de boekbespreking, vind je een vakje 'related content'. Dat is Engels voor artikels die bij elkaar horen. Daarin staan de links naar andere boekbesprekingen van boeken van dezelfde schrijver. Klik op de titel om meteen ook de boekbespreking van de andere boeken te lezen.
In een boekbespreking kruipt altijd veel tijd en werk. Je wil dan er dan ook een super mooi werkje van maken en een leuke presentatie geven voor de klas. Je kan er zelfs een creatief digitaal werk bij maken, zoals een Prezi, een collage, of een film. Het zou dan ook spijtig zijn moest al dit harde werk nadien gewoon verloren gaan. Gelukkig kan je op sCool jouw Boekbespreking in de klas plaatsen en wordt die dan automatisch ook in de BoekenWiki gezet. Zo kunnen andere leerlingen jouw creatieve werk steeds opnieuw bekijken en lezen wat je van het boek vond.
Heb je geen inspiratie? Kijk dan eens naar de boekbesprekingen van jouw sCool-genootjes. Zij hebben vast al coole, creatieve werkjes gemaakt over andere boeken. Je kan zelfs een berichtje sturen naar die leerling, om te vragen hoe hij of zij het aangepakt heeft. Pas wel op: je mag niet zomaar een boekbespreking kopiëren van iemand.
Jouw eigen boekbespreking opladen naar sCool is helemaal niet moeilijk. Je surft eerst en vooral naar jouw klas, waar je het onderdeel 'Onze Wiki's' terugvindt. Vervolgens klik je op het prentje 'Boekbespreking'.
Hier vind je een klein overzichtje van alle boekbesprekingen van jouw eigen klas en de knop om jouw boekbespreking op te laden. Je kan jouw Boekbespreking toevoegen door op de knop 'Add Article' te klikken, net zoals je zou doen bij eender welke andere Wiki op sCool.
Vul de tekst in van jouw boekbespreking en voeg er digitale media aan toe: foto's, filmpjes, een Prezi, ... Je kan je helemaal laten gaan en zo creatief zijn als je zelf wil.
Vergeet ook niet om een beetje naar beneden te scrollen en te kijken naar het vakje 'Related Content'. Hier kan je andere boeken van dezelfde auteur aanduiden. Typ gewoon de naam in van de auteur van jouw boek en kijk welke andere boeken tevoorschijn komen. Klik alle boeken aan van de schrijver in kwestie. Zo kunnen later anderen heel gemakkelijk alle boeken van dezelfde schrijver terugvinden naast jouw boekbespreking. Handig toch, dat je meteen alle boeken van Roald Dahl kan vinden en verslinden?
Ben je klaar met je boekbespreking? Druk dan op de knop 'Send to Moderator', om het door te sturen naar de Juf of Meester. Zij kunnen dan jouw werkje nakijken op fouten en je vragen om nog iets te verbeteren.
Wanneer alles helemaal goed zit, komt jouw Boekbespreking in de BoekenWiki te staan, samen met de andere boeken. Dan kunnen de andere leerlingen jouw boekbespreking vinden, lezen en beoordelen met sterren of likes. Je kan zelfs een badge krijgen als beloning, als jouw werkje van echte topkwaliteit is.
Page Options