Last Updated:
July 12, 2016
by
Katja Schipperheijn
| Version: 19
| 2,912 views
| 0 followers
members are following updates on this item.
Op sCool gebruiken we heel wat apps of tools om sociaal leren te gaan ondersteunen. We hebben een overzichtje gemaakt voor jullie, met daarin alle apps die we gebruiken op het platform. In de handleidingen kan je dan meer in detail gaan kijken, zoals waar ze voor gebruikt worden en hoe je ze kan configureren.
Lijkt ingewikkeld? Nee hoor.
Met enkele voorbeeldjes zal het snel duidelijker worden en vergeet niet: de support community is er om je te helpen.
Heb je een idee? Laat het ons dan weten en wij denken mee na over wat leuk en goed werkt bij jou in de klas. Ook dat is sociaal leren en co-creatie.
WeetJes dragen hun betekenis al deels mee in hun naam. Net als op een Facebook tijdslijn, zullen we hier zaken delen die niet van levensbelang zijn, maar die wel leuk kunnen zijn voor de ontvanger. Indien het niet interessant is, denk dat even na wat en hoe je deelt in een WeetJe . Wil je weten wat het huiswerk voor Frans ook weeral was en je denkt dat Julie het nog wel weet, dan kan je @Julie raad vragen. Misschien doe je andere vriendjes van je klas er meteen ook een plezier mee. Uiteraard delen we dit WeetJe enkel in de klas.
Blogs kunnen veel toepassingen hebben. Het spreekt voor zicht dat een klasblog voor de sCoolKrant of een actua voor het mediawijs eindwerk veel relevanter is dan wat je deelt in een WeetJe. Anderen kunnen iets leren van jouw bericht. Dat hoeft daarom niet de dag zelf te zijn, maar kan ook nog een tijdje erna. Meestal zullen we zien dat volgend schooljaar deze blog niet meer actueel of relevant is en dat die dan wordt gearchiveerd of verwijderd. Wijzelf, de auteurs van de blog, kunnen ook veel leren van de comments die anderen geven en vragen hen dan ook om feedback. Je merkt het: zowel de dimensie tijd als relevantie wijzigen en ook de interactie met andere personen wordt belangrijker.
Wiki: Co-creatie en de derde dimensie (personen) zijn hier de sleutelwoorden. Met andere woorden, de essentie is dat wiki's zoals de BoekenWiki ten allen tijden relevant blijven en daar gaan we met zijn allen voor zorgen. Dit doen we door ze samen aan te passen en aan te vullen. Denk maar aan Wikipedia of deze handleidingen, die we steeds met zijn allen actueel houden, dankzij jullie opmerkingen, vragen en tips.
Pagina: Voor wie de uitdaging ook op technisch vlak verder wil aangaan met de leerlingen, is er de mogelijkheid om een eigen Thema Pagina aan te maken. Je hoeft echt niet bang te zijn om te experimenteren, wij zijn er steeds om te helpen. Misschien is er al iemand in jouw sCool met een Veilig&Net Badge of "Pagina" bij zijn of haar expertise op het profiel.
Forum: Er zijn oneindig veel mogelijkheden, waarbij je de kennis of ideeën van de groep kan gebruiken in de klas. We hebben al voorbeelden gezien waar de kinderen zelf een forum aanmaken om bijvoorbeeld hun projecten te verdelen, ideeën te verzamelen of groepswerken voor te bereiden.
Soms wordt een idee geopperd in een WeetJe en dat er zoveel discussie op komt dat we er een Forum van maken. Uiteindelijk eindigen we met de conclusies van dat forum in een nieuw Wiki kanaal. Hier spreken we dan over een Flow.
Bijvoorbeeld: een leerling komt met een idee om iets te doen rond gezonde voeding en plaatst dit op het WeetJe van de klas. De leerkracht vindt dit een leuk voorstel en maakt een Forum aan, om te polsen naar de ideeën die de leerlingen daarover hebben. De leerlingen besluiten dat ze allemaal thuis hun lievelingsgerecht maken met hun ouders en het proces filmen. Zo is dus de KookWiki ontstaan. We zullen weldra een uitdaging met Java lanceren, om nog meer kinderen aan te moedigen om gezonde voeding te gebruiken, maar ook om te leren wat andere culturen lekker vinden. Zo willen we integratie en respect op school bevorderen.
Je ziet het, alles op sCool is verbonden, met als doelstellingen sociale integratie, digitale inclusie en mediawijsheid. Of hoe leren met sociale apps FUN is !
Page Options