Last Updated:
July 15, 2016
by
Karen Mouws
| Version: 5
| 1,838 views
| 0 followers
members are following updates on this item.
Een Wiki, wat is dat voor een beest?
Je hebt het woord vast al eens gehoord en is helemaal niet zo exotisch als het klinkt. Ken je Wikipedia? Of Wiki Kids? Juist ja, dat zijn grote, digitale 'bibliotheken' van kennis, verzameld door een heleboel mensen. Het voordeel is dat er zo véél meer kennis kan verzameld worden op korte tijd, want veel mensen samen weten meer dan één persoon apart. Fouten worden ook sneller gevonden en verbeterd, want de teksten (en beelden) wordt continu nagekeken.
Wikipedia is natuurlijk meteen een heel groot voorbeeld, maar jullie kunnen ook zelf handige Wiki's maken op maat van jullie klas of school, zoals de BoekenWiki en de KookWiki. Jullie bouwen allemaal samen aan de kennis en maken er één grote bibliotheek. Andere voorbeelden zijn de Spreekbeurten Wiki, of een Wiki rond Energie als thema; waarin je kennis verzamelt over kerncentrales, windmolens, stoommachines enzoverder.
Het leuke aan een Wiki is dat je niet enkel gemakkelijk de kennis kan verzamelen, maar meteen ook alles heel goed doorzoekbaar maakt. Wil je meer weten over Roald Dahl en zijn boeken? Tik dat dan in als zoekterm in de BoekenWiki en voilà, daar zijn alle artikelen die met die schrijver te maken hebben.
Het is wel heel belangrijk dat je de kennis actueel houdt. Je moet dus regelmatig er opnieuw doorgaan, nieuwe zaken toevoegen en fouten er uit halen. Dat klinkt als veel werk, maar is het niet. Je doet het zo, zonder dat je er erg in hebt.
Eens ingelogd surf je naar de Wiki die je nodig hebt. Sommige zal je vinden op sCool-niveau, maar anderen staan in de klas bij "Onze Wiki's". Ik geef je een voorbeeld aan de hand van de KookWiki.
Onderaan, onder de alfabetische index en de lijst met artikels, vind je de knop . Klik hierop om een nieuw artikel aan te maken. In sommige Wiki's staat deze knop niet onderaan, maar helemaal rechts.
In het nieuwe scherm dat je nu te zien krijgt, vul je al de nodige informatie in.
Bij "Title" vul je een titel in. Zorg dat het een bondige titel is, maar die ook goed de lading van het artikel dekt. Een te lange titel is moeilijk om te lezen, maar een te korte titel bevat niet genoeg informatie. Titels zorgen er mee voor dat jouw artikel gemakkelijk terug te vinden is in het overzicht van de Wiki. Zet dan ook best het belangrijkste woord eerst. Maak je bijvoorbeeld spaghetti en wil je het recept toevoegen aan de KookWiki, zet dan niet "Lekkere spaghetti". Je kan beter schrijven "Spaghetti met lekkere groentjes", zodat het artikel netjes bij de S terechtkomt.
In het grote tekstvak plaats je jouw artikel, zoals je gewend bent om . Voeg multimedia toe, zoals foto's en filmpjes, om het Wiki artikel interessanter te maken voor de lezers. Haalde je jouw informatie van een andere website? Plaats die er dan ook altijd bij, met een link. Op die manier kan iedereen zien waar je de info gevonden hebt en ga je niet met de 'eer' gaan lopen.
Onder het witte kader waar je al je informatie typt, staat er nog een kader 'attachments'. Als je bijvoorbeeld graag een presentatie (bv. van jouw spreekbeurt) aan je artikel toevoegt, dan is dit de plek.
Vergeet niet te klikken op 'publish', wanneer je artikel klaar is om online te zetten. Het kan ook zijn dat deze knop vervangen is door de knop "Send to Moderator", wanneer jouw blogartikel eerst nog even nagelezen moet worden door een juf of meester.
Page Options