Last Updated:
August 10, 2016
by
Katja Schipperheijn
| Version: 13
| 1,998 views
| 0 followers
members are following updates on this item.
Op sCool is best wel veel te vinden: kalenders, wiki's, blogs en noem maar op. Je zou voor minder het overzicht verliezen. Sommige van die kanalen zijn heel interessant of belangrijk voor jou, andere wat minder. Zo wil je vast wel op de hoogte blijven van het huiswerk in jouw klasagenda, maar ook jouw persoonlijke planning ernaast leggen; en als lid van de sCoolKrant Redactie wil je graag in één oogopslag de nieuwste reportages kunnen zien.
Daar hebben we dus een handige oplossing voor: het Dashboard. Dat is jouw eigen muur vol informatie, waar je naar kijkt om op de laatste belangrijke nieuwtjes te zien en jouw persoonlijke planning te maken. Hoe dat eruit ziet, bepaal je helemaal zelf. Bij mij staat mijn agenda erop, mijn takenlijst en een heleboel andere widgets, zoals bijvoorbeeld een lijst met mijn vrienden in, om te zien wie er online is.
Dat van die agenda is heel erg handig, want nu komt niet enkel mijn huiswerk tevoorschijn -zoals in de klasagenda-, maar ook mijn eigen planning. Op die manier weet ik perfect wanneer ik naar de computerles moet of moet gaan dansen; en dus mijn huiswerk best een avondje op voorhand maak. Zo kom ik geen dubbele boekingen meer tegen.
Je merkt vast ook dat ik de laatste nieuwtjes van de klas binnentrek. Op die manier blijf ik op de hoogte, zonder elke keer helemaal naar de klas te moeten surfen. Handig toch?
Bovenaan zie je mijn takenlijst. Nu is die leeg, want het is vakantie. Maar binnenkort zit die weer helemaal vol, van over heel sCool. Er komen vast taken bij om artikels voor de sCoolKrant na te lezen, maar ook huiswerk uit de klas en wie weet zelfs een verbetertaak voor mijn Boekbespreking. Hier kan ik ze allemaal samen bekijken.
Om naar jouw Dashboard te kunnen kijken, moet je er eerst eentje aanmaken natuurlijk. Klik bovenaan links in sCool op jouw naam en er klapt een menuutje uit. Daarin klik je dan op 'Dashboard'.
Aangezien je waarschijnlijk nog geen Dashboard hebt aangemaakt, moet je op de knop '+ New' klikken om van start te gaan.
Kies een titel voor jouw Dashboard, om het gemakkelijk te kunnen terugvinden. Je kiest dus best een korte, maar duidelijke naam, zoals bijvoorbeeld 'De Planner van JAVA'. Als je er in de toekomst dan nog wil bijmaken, weet je nog welke waarvoor dient.
Wanneer je een goede titel hebt gekozen, is het tijd om jouw persoonlijk dashboard pagina te beginnen vullen met Widgets. Dat zijn kleine programmaatjes die je op jouw Dashboard (of op eender welke pagina op sCool) kan plaatsen. Die tonen jou dan de informatie die je wil. Sleep gewoon één van de blokjes naar beneden op het blauwe veld om een Widget toe te voegen. Probeer het maar eens uit!
Als je niet goed weet wat al die verschillende widgets doen; roep dan hulp in van jouw leerkracht of de ICT-coördinator op jouw school. Samen kunnen jullie dan eens kijken naar de widget handleiding voor meer uitleg.
Je hebt drie kolommen op het Dashboard om te vullen: een brede in het midden en dan telkens een dunne links en rechts; net zoals op een pagina die je zou gebruiken in je klas voor de thema weken. Experimenteer dus maar met wat je mooi en handig vindt. Vergeet ook niet telkens op edit te duwen, om jouw widget aan te passen en helemaal goed in te stellen.
Wanneer je klaar bent en helemaal tevreden van jouw Dashboard, dan is het tijd om op te slaan. Klik onderaan op de groene knop Create Dashboard.
Waarschijnlijk zal je nog niet meteen tevreden zijn van de indeling van jouw dashboard. Plus, het is gewoon leuk om regelmatig alles eens een keertje te veranderen.
Gelukkig kan je het op elk moment aanpassen, zodat het altijd naar jouw zin is.
Surf naar jouw dashboard en klik bovenaan rechts -onder de navigatie met de bollen- op de actieknop:
Vervolgens kies je in het menu voor Edit om jouw dashboard te gaan aanpassen. (Klik zeker niet op Delete, want dan is het voorgoed verdwenen)
Nu kan je opnieuw alles gaan aanpassen, verslepen, veranderen ... zoals je zelf wil. Leef je maar helemaal uit, zolang je er zelf nog maar aan uit kan
Wanneer je klaar bent met de werken, mag je niet vergeten onderaan op de groene knop te drukken om op te slaan. Anders gaat al jouw werk verloren.
Page Options